Klimaat en temperatuur

 

Ghana ligt iets ten noorden van de evenaar en heeft een tropisch klimaat. Het is vochtig en warm in het zuiden en in het noorden heet en droog. In de kuststroken kan het vochtig zijn, maar de zeewind zorgt voor een beetje verfrissing.

 

Er zijn twee seizoenen. Het droge en het natte seizoen. Het droge seizoen begint ongeveer eind augustus en eindigt ongeveer in februari. Van december tot maart waait vanuit het noordoosten een droge wind, de harmattan. Die zorgt ervoor dat het minder vochtig wordt en dat er in het noorden warme dagen komen en koude nachten.

 

In het zuiden wordt pas in januari iets van de harmattan gemerkt. In de meeste gebieden wordt het het warmst in maart. De gemiddelde temperatuur per jaar is ongeveer 28 °Celsius. Vooral in het noorden van het land valt er maanden geen regen. Het zuiden van Ghana is onder invloed van de oceaan veel vochtiger en er kan het gehele jaar regen vallen.

 

Dit is ook te zien aan de vegetatie. Het zuiden kent tropische wouden, terwijl het noorden is begroeid met savannebossen dat in het regenseizoen groen en in het droge seizoen bruin is.