Gezondheid en Ghana

Als je naar Ghana reist moet je je op het gebied van gezondheid voorbereiden. Je heb een aantal vaccinaties nodig wil je naar Ghana gaan. Hieronder staan de vaccinaties vermeld (bron GGD):

• DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

• Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

• Buiktyfus wordt soms aangeraden, dit ligt aan de reis (wel/niet veel contact met lokale bevolking etc.)

• Gele koorts (Yellow Fever)

Malaria

Malaria is een ziekte die doorgaans hoge koorts geeft en wordt veroorzaakt door een steek van een mug. Malaria komt met name voor in tropische en subtropische gebieden. Malaria kun je op verschillende manieren voorkomen: door het slikken van pillen en het treffen van anti mug maatregelen.

Je kan malaria pillen slikken als je naar Ghana reist. Het slikken van pillen kan per gebied verschillen en is ook afhankelijk van het reisdoel en de reisduur. Individuele factoren zoals de gezondheid van de reiziger spelen ook een rol. Ga voor je vertrek naar Ghana langs bij je huisarts of de GGD.

Anti mug maatregelen:

• Draag ’s avonds en ‘s nachts bedekkende kleding; lange broek, lange mouwen, sokken

• Smeer de onbedekte huid in met een muggenmiddel met DEET

• Slaap ’s nachts onder een geïmpregneerde klamboe

• Zet de ventilator of airco aan: muggen hebben een hekel aan tocht en kou

• Draag lichte kleuren: muggen voelen zich aangetrokken tot donkere kleding

• Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen

• Gebruik geen parfum of geurende deodorant of aftershave.

Gele koorts

Gele koorts (yellow fever) is een ernstige infectieziekte, die bloedingen, geelzucht en koorts kan geven. Gele koorts vaccinatie is verplicht als je naar Ghana toe wilt.

Maak altijd een afspraak met je huisarts of de GGD, voordat je naar Ghana reist. Hij/zij kan je alles vertellen over gezondheidsrisico’s, vaccinaties en malaria pillen.