Een verhaal geschreven door Lisette, een deelnemer van de Ghana Challenge van 2013.

A story written by Lisette, a participant of the Ghana Challenge of 2013. Read the English version of the story at the end of this page.

alt

Het is alweer bijna een half jaar geleden dat wij terug kwamen in Nederland na een onvergetelijke reis door Ghana. Het einde? Nee, de reis is nog lang niet afgelopen.

U herinnert zich vast de verhalen en de foto’s over het dorpje Huhunya nog wel. In dit mooie en vriendelijke dorpje, waar we de eerste week verbleven, hebben we een project gedaan. Op de eerste dag was dit het WASH project. Een project over water en hygiëne. Hierna werd ons duidelijk gemaakt dat het schooltje heel graag een ‘Polytank’ wilde hebben. Dit is een enorme tank waarin regenwater wordt opgeslagen en gezuiverd, zodat het gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld wassen en schoonmaken. Gedurende de reis bleek dat wij door onze sponsors (dankjewel papa!) het geld hadden om deze wens in vervulling te laten gaan. De laatste dag hebben we een plan gemaakt met de Ghanese Guides Angelica en Sylvia.

Terwijl wij alweer lang en breed in het koude en natte Nederland waren zouden zij de Polytank kopen en laten installeren van ons geld. In drie weken zou hij er staan zeiden ze. Ik hoopte dat hij er überhaupt zou komen. Inmiddels zijn we een half jaar verder en nu kan ik vol trots verkondigen: Hij staat er, manshoog en naast een trots schoolklasje. Ik had het mij niet mooier kunnen voorstellen. Onze tank, in Ghana!

Maar dat is niet het enige dat we hebben achtergelaten. Het project liep allemaal anders dan gepland, maar juist hierdoor kwam een van de grote problemen van het dorp kunnen bespreken, tienerzwangerschap. En wat blijkt, dit project eindigde ook niet met ons vertrek, het dorp heeft het er nog steeds over. Een belangrijke stap is gezet, tienerzwangerschap is meer bespreekbaar geworden. Het is bijzonder te bedenken, dat wij met onze provisorische presentatie en praatgroepjes, daadwerkelijk iets bereikt hebben.

Ik hoop dat ik Huhunya ooit nog een keer terug zal zien.

alt

It has been a half year ago, when we came back to the Netherlands after we had a challenging journey throughout Ghana. Was that the end? No, our journey didn't stop there.

You will probably remember all the stories and photos from Huhunya. In this nice and friendly village, where we stayed the first week, we executed our project. The first day we helped out with the WASH project.

alt

That consisted out of themes: Water, Sanitation and Health. It became clear to us, that the local school in the village, needed a "Polytank". This is a huge tank in which rainwater is collected. The water is used for washing and cleaning. During our trip we found out, that we were able to make this wish come true, with the help of our sponsor. (Thank you Dad!). The last day of our stay we made plans with the Girl Guides Association of Ghana (Angelica and Sylvia), how to make this possible.

When we were already back in the Netherlands for quite some time, the Guides offered to help us out with organizing to get the Polytank to Huhunya. They informed us that within three weeks it could be operational. Well, it took a bit longer and with the help of the Partnership (Femke & Caroline) some big steps were made. The Guides helped us buying the Polytank and organizing transportation to and installation at the village. Now with pride, we can announce, that it has been installed this week. It's huge and together with the school children (Guides and the local villagers from Huhunya), it makes a perfect picture. This is even better, that I had ever thought it would be; Our Polytank in Ghana!

However, this is not the only thing we left behind. The project developed slightly different than we had planned, but it gave us the opportunity during our stay, to discuss another problem within the community: "Teen Pregnancy". Last December we received feedback via the Partnership team. We heard that the teenage girls still remembered the contents of our workshop and that the Guides are planning to start a local Guide Group in Huhunya. We made a first step by addressing the problem. When I think of it, it's quite special, that our presentation and workshop actual made a difference.

I hope I will visit Huhunya again.