Ligging: Ghana ligt in West-Afrika, net boven de evenaar, aan de Golf van Guinea, tussen Ivoorkust en Togo. De afstand tot Nederland is ongeveer 5300 kilometer.

fact en figures -vlagVlag: De vlag van Ghana bestaat uit de driekleur rood (boven), geel (midden) en groen  (onder) en in het midden een vijfpuntige zwarte ster. De zwarte ster is het symbool van  vrijheid en onafhankelijkheid. Voor de Ghanesen is deze zwarte ster erg belangrijk. Zo wordt het nationale voetbalelftal 'Zwarte Sterren' genoemd.

Oppervlakte: 238.573 vierkante kilometer groot, ongeveer 7 keer zo groot als Nederland.  De kust in het zuiden is 538 kilometer lang.

Landschap: Vlak Ghana is een erg vlak land. In het midden is het iets hoger, maar wordt het nog niet bergachtig. De hoogste berg is 880 meter hoog. Aan zee is veel begroeiing, maar meer naar het  noorden is er savanne/woestijn. In het oosten ligt het grote Voltameer, een groot stuwmeer.

facts en figures - landschap

Klimaat: Ghana heeft een tropisch klimaat. Warm en droog aan de zuidoost kust, heet en vochtig in het zuidwesten en heet en droog in het noorden. Regentijd van juni tot september, wat neerkomt op twee uur flinke regen per dag.

Aantal inwoners: ruim 23 miljoen (2008).

Bevolking: De bevolking van Ghana is opgebouwd uit een eeuwenoude stammencultuur. De grootste en bekendste stam is de Ashanti. De bevolking bestaat voor 98 procent uit zwarte Afrikanen.

Belangrijke steden: Hoofdstad Accra (1,6 miljoen inwoners) in het zuiden. Meer landinwaards ligt Kumasi (1,5 miljoen inwoners). In het noorden ligt de stad Tamale (305.000 inwoners).

Geld: De geldeenheid van Ghana is de Cedi. 1 euro is 2,10 cedi (koers 2009).

Taal: Officiële voertaal is Engels. Daarnaast worden veel Afrikaanse talen gesproken.

Religie: Religie is in Ghana overal zeer nadrukkelijk aanwezig. Van oorsprong is er veel natuurreligie, zoals bijvoorbeeld Voodoo. 9 procent van de bevolking houdt zich nog met deze religies bezig. Van de wereldreligies is het Christendom met 63 procent het sterkst vertegenwoordigd. 16 procent is Moslim. Binnen gezinnen komen vaak verschillende religies voor.

Staatkundig: Ghana is een republiek met een democratisch gekozen parlement en president. De politieke situatie is stabiel. Sinds 7 januari 2009 is John Atta-Mills de nieuwe democratisch gekozen president van Ghana. Hij is van de National Democratic Congress (NDC).

Economie: Bruto binnenlands product (2008) was 14 miljard dollar (vergelijk Nederland: 595 miljard). Hiervan wordt 45 procent opgebracht door landbouw. De belangrijkste exportproducten zijn cacao, goud en hardhout. Bijna dertig procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens. In 2008 was het gemiddeld jaarlijks inkomen per hoofd van de bevolking 406 euro en de economische groei 6 procent. De werkloosheid is 20 procent.