In oktober 2012 is het complete programma Ghana in je Groep voor de speltak scouts gereed gekomen. Een programma van drie opkomsten waar de scouts kennis maken met Kwame, die met zijn familie op een cacaoplantage leeft.

Kwame2

Waar woont Kwame, de Ghanese leeftijdgenoot van de scouts?
Wat doet Kwame op een gewone dag?
Wat eet hij en welke spelletjes speelt hij?
Het verhaal van Kwame zorgt ervoor dat op een heel herkenbare manier de scouts kennismaken met Ghana. Deze eerste opkomst zit uiteraard ook vol met spelletjes, zoals voetballen met een zelf gemaakte voetbal.
Tijdens deze eerste opkomst begin je met een hyves of facebook pagina van Kwame die je bij de volgende opkomsten verder invult. Zo wordt het leven van Kwame steeds completer.

De tweede opkomst is afhankelijk van de interesse van je scouts. Je kiest een van de activiteiten, zoals een fietstocht waarbij je aan de hand van foto’s uit Ghana vergelijkbare situaties moet zoeken. Kook je liever, dan probeer je een exotisch gerecht te maken. Knutselaars maken een maquette van een Ghanees dorpje.

gijg1De derde opkomst bestaat uit een aantal verdiepingsactiviteiten, zoals het Grote Ghanese Ganzenbord waarbij ze al hun kennis en vaardigheden van Ghana moeten inzetten om tot een goed resultaat te komen! De scouts maken de hyves pagina af en laten zo zien wat ze tijdens de opkomsten hebben gedaan.
Als ze het goed doen, zijn je scouts na drie opkomsten ambassadeurs van het partnership. Wie wil, kan daarvoor de speciale badge kopen.

Meer opkomsten?
Natuurlijk ben je vrij om de activiteiten van de tweede opkomst niet te beperken tot één opkomst. Je kunt meer activiteiten doen, of een activiteit uitbreiden over twee of meer opkomsten.

Ghanabox
Om dit programma uit te kunnen voeren, is een speciale Ghanabox samengesteld. Hierin zitten materialen uit Ghana, zoals een Ghanees shirt die je een van je scouts aan kunt laten trekken. Zo gaat het verhaal van Kwame nog meer leven. Er zitten meer spullen in die voor de scouts duidelijk met Ghana te maken hebben.
Daarnaast zit er veel informatie over het Ghana in, zodat je als leiding de spelen kunt leiden.
Bij de uitgebreide speluitleg staat ook welke materialen je zelf even moet regelen. Bijvoorbeeld fietsbanden, stukken plastic en oude doeken om een primitieve voetbal te kunnen maken. Als je gaat koken, staat bij de recepten uiteraard welke ingrediënten je nodig hebt.

Meedoen en Ghanabox bestellen
De Ghanabox kun je gratis gebruiken. Je leent een Ghanabox gratis bij de ScoutShop. Je betaalt alleen de portokosten voor het heen en weer zenden (€ 6,75 per zending, dus in totaal € 13,50). Tevens betaal je € 25,00 euro borg die je direct weer terugkrijgt als de box weer bij de ScoutShop terug is.
Voor Ghana in je Groep kun je je inschrijven in Scouts Online (SOL), bij inschrijven activiteiten.
Als je je hebt ingeschreven, krijg je een link naar de speciale site voor Ghana in je Groep, waar je meer downloads, ervaringen en uitleg vindt. Je kunt dan ook doorklikken naar de Scoutshop om de Ghanabox te bestellen.

badge gijgSpeciale badge
Als je het hele programma met je scouts hebt doorlopen, mogen de scouts zich ambassadeur van het partnership noemen. Dat kunnen ze laten zien door de speciale badge op hun uniform te dragen. De badge bestaat uit het logo van het partnership met los daaronder de wimpel met 'Ghana in je Groep'. Zo zijn er voor alle activiteiten van het partnership speciale wimpeltjes, zodat iedereen kan zien wat je binding met Ghana en het partnership is.
De scouts kunnen uiteraard zelf kiezen of ze zo'n badge willen aanschaffen. De badge met wimpel kost € 3,00. Je kunt het totale aantal in een keer bestellen bij het Team Partnership Ghana (na je laatste Ghana-opkomst).

En verder

ghana in je groep - 2

Als je scouts enthousiast zijn, is het mogelijk om in contact te komen met een groep Ghanese Scouts of Guides. Dat kan beginnen met wat foto’s heen en weer mailen, een keer tegelijk dezelfde activiteit doen tot een gezamenlijk project opzetten. Het kan uitgroeien tot een band tussen jouw groep en de Ghanese groep. Het is maar net hoe ver je wilt gaan.