banner Ghana

Ghana is op-en-top Afrika. Als je voor jezelf een plaatje maakt van Afrika (eten, muziek, natuur, wonen, warmte, mensen) dan past Ghana daar perfect in. 
Het land ligt in westelijk Afrika, veel mensen wonen in kleine dorpjes, ze eten er vooral fufu, er leven olifanten en net boven de evenaar is het er altijd warm.
Maar Ghana is ook een modern Afrikaans land. De hoofdstad Accra is druk met veel verkeer, iedereen heeft een mobieltje, computer en televisie, muziek die op hiphop lijkt is populair en kinderen weten alles van Nederlandse voetballers.


Ghana in vogelvlucht

Hoofdstad Accra is een drukke, westerse stad, maar als je de ‘binnenlanden’ intrekt, kom je kleine dorpjes tegen waar families in hutjes bij elkaar wonen. De bevolking kun je onderverdelen in stammen. Sommige bestaan uit miljoenen mensen, andere zijn heel klein.
De meeste mensen in Ghana zijn arm. Het is volgens de normen van de Verenigde Naties een ontwikkelingsland en Nederland geeft jaarlijks enkele miljoenen euro aan ontwikkelingsprojecten.
Ghana wordt door de wereld als voorbeeld gezien voor andere Afrikaanse landen. Er is al lange tijd een volwaardige democratie met een gekozen president. De economische ontwikkeling is ook zeer positief.
Ghana heeft prachtige natuurparken, parken met wilde dieren, een rijke cultuur vol spiritualiteit, een indrukwekkende historie en een pijnlijk verleden van slavenhandel, een heel lang strand... Kortom, genoeg om snel het land te gaan ontdekken.

Cultuur

Als je een Ghanees ontmoet, zal hij/zij altijd een hand uitsteken. Elkaar uitgebreid begroeten is een vorm van beleefdheid. Geef wel je rechterhand, want de linkerhand is een regelrechte belediging. Dus geef je ook altijd iets aan met je rechterhand. Tenzij je een Scout of Guide bent, want dan geef je wel je linkerhand.
In de straten kom je overal spiritualiteit tegen. Kerken en moskeeën staan door elkaar, de kapperszaak heet ‘Jezus loves you’ en iedereen gelooft wel ergens in. Ghana is ook de bakermat van de Voodoo Chile, een eeuwenoude natuurreligie.
Het is allemaal te verklaren als je meer weet van de Ghanese cultuur.

Stammen

De bevolking in Ghana is opgebouwd uit verschillende, eeuwenoude stammen. Naar schatting zijn er wel honderd stammen. De belangrijkste stammen hebben prachtige Afrikaanse namen als Akan, Ewe, MoleDagbane, Guan en Ga-Adangb. De grootste stam is de Akan, die uit de twee stammen Fanti en Ashanti bestaan. De Ashanti is de bekendste stam. Deze stammen bestaan uit wel miljoenen Ghanezen.
Iedere stam heeft een eigen leefgebied. De Akan bezit het grootste en belangrijkste deel, namelijk de hele zuidkust en een deel van het oosten, waar een groot stuwmeer ligt. Iedere stam heeft ook eigen gewoonten. Aan het gedrag en karakter van een stamlid kun je afleiden van welke stam hij/zij is.

Taal

Het is heel gewoon dat een Afrikaan meer dan één taal spreekt. Soms wel zes of zeven talen. Ook Ghanezen kennen verschillende talen: Akan, Twi, Ewe, Ga en Haussa. Maar de meeste Ghanezen spreken ook goed Engels, omdat dat de officiële voertaal is. Hoe verder van het drukbevolkte zuiden met de hoofdstad Accra, hoe groter is de kans dat er geen Engels wordt gesproken.

Religie

ghana - religie

In Ghana is religie en spiritualiteit overal aanwezig. Iedere Ghanees gelooft wel in iets (of heeft meerdere religies), binnen een gezin kunnen verschillende geloven voorkomen, ondernemers noemen hun bedrijf bakkerij ‘Jezus I Love You’ of kapperszaak ‘Praise the Lord’.
De grootste religie is het Christendom, tweede is de Islam. Een aanzienlijk deel van de Ghanezen gelooft ook in een van de vele Afrikaanse kleine religies. De bekendste is de Voodoo Chile. Dit staat in het westen bekend als een duistere, enge religie, maar dat klopt niet. Het is een eeuwenoude onschuldige natuurreligie met een rijkdom aan ceremonies en gebruiken.

 

 

Geschiedenis

De eerste sporen van menselijke beschaving in Ghana gaan terug naar het Bronzen Tijdperk (4000 jaar voor Christus), maar veel is daar niet van terug te vinden.
Door de eeuwen heen hebben verschillende volken en stammen in delen van Ghana beheerst, wat tot op de dag van vandaag nog te herkennen is in de onderlinge verhoudingen tussen de stammen.ghana - geschiedenis Al in 1470 ontstond het eerste contact met Europa. De Europeanen noemden het gebied de Goudkust.

Doordat er erg veel goud voor het oprapen was, hebben verschillende Europese landen het land proberen te beheersen als een kolonie. Toen de Engelsen het in de negentiende eeuw koloniseerden, noemden ze het ook letterlijk ‘Gold Coast’.

Nederland heeft ook een historische band met Ghana, maar niet eentje om trots op te zijn. Toen de Nederlanders in 1637 de Kolonie in Ghana veroverden van de Portugezen,begon Nederland de inlandse bevolking te verschepen naar het nieuwe Amerika om ze daar als slaaf

Sindsdien werden regeringen een paar keer met een staatsgreep weggejaagd. Met zo’n staatsgreep kwam in 1979 ook legerleider Jerry Rawlings aan de macht. In twee jaar trok hij steeds meer macht naar zich toen en in 1981 werd hij president. In 1992 werd hij democratisch gekozen tot president. Bij de verkiezingen van 2000 deed hij vreedzaam afstand van de macht.De koloniale overheersing van Ghana kwam in 1957 ten einde. Ghana was het eerste Afrikaanse land dat zijn onafhankelijk terugkreeg.aan het werk te zetten. Ruim 200 jaar is Ghana het Nederlandse centrum van de slavenhandel geweest. De forten, waar de Ghanezen in gevangen gehouden werden voordat ze ingescheept werden, zijn nu ingericht als herdenkingscentrum aan deze zwarte bladzijde in de gezamenlijke geschiedenis van Ghana en Nederland.

 

Heden

Het Ghana van de 21e eeuw wordt gezien als voorbeeld voor andere Afrikaanse landen. Er heerst een politiek stabiele situatie, met een democratisch gekozen parlement en president. De economische groei is een van de grootste van Afrika en er wordt veel handel gedreven met westerse landen. De economie leunt wel zwaar op de export van Cacao, waar niet erg veel aan te verdienen valt.
Ghana is niet rijk. Volgens de normen van de Verenigde Naties is Ghana een ontwikkelingsland. Een Ghanees verdient omgerekend gemiddeld 450 dollar per jaar (Nederlander: 20.500 dollar). Nederland is met miljoenen euro’s aan ontwikkelingsprojecten een van de grootste donateurs aan Ghana. 
Ook op andere fronten is er een sterke band tussen Nederland en Ghana. In 2009 bracht president John Atta-Mills nog een officieel staatsbezoek aan Nederland om de onderlinge vriendschap met onder meer ons koningshuis te bevestigen.
In Nederland is ook een grote Ghanese gemeenschap aanwezig. Deze Ghanezen hebben zich in diverse stichtingen en belangenverenigingen georganiseerd.

Ghana kampt met meer problemen. Het land merkt de gevolgen van de wereldwijde klimaatverandering, onder andere door het toenemend tekort aan water. Zeker in het noorden wordt het steeds droger. In Nederland is het heel gewoon dat er schoon drinkwater uit de kraan komt. In Ghana komt er maar een paar keer per dag water uit die ene kraan waar het hele dorp gebruik van moet maken. En dan is het nog niet altijd zeker dat er water komt. In sommige gebieden is er helemaal geen kraan en moeten mensen uren lopen met een watervat op hun hoofd.
Een ander probleem zijn hardnekkige ziekten als malaria en AIDS. Vrijwel alle Ghanezen hebben wel eens malaria gehad.
De kindersterfte is hoog: 170 op de 1000 levend geboren baby’s sterft vroegtijdig. De gemiddelde levensverwachting van Ghanezen is 57 jaar (in Nederland 77 jaar).
Niet alle kinderen gaan naar school. Ze worden thuis gehouden om te helpen op het land of in het huishouden. Als ze wel naar school gaan, dan is er soms geen leraar omdat hij nog meer te doen heeft.